top of page
Clara 15.jpg
Clara 15.jpg

ILLustreer je eigen kinderboek

Je eigen kinderverhaal zélf illustreren? Het kan!

Een tijdje geleden ben ik heel enthousiast begonnen met de illustratieopleiding. Het was vooral de combinatie met het schrijven die mij heel interessant leek. Langs de andere kant teken en schilder ik ook graag, dus de keuze was vlug gemaakt.

Al gauw maakte ik kennis met de artistieke visie van Sandrine, waarbij ze je meeneemt in haar ‘mini-workshops’ rond verschillende technieken of rond een bepaald thema.  Deze zijn goed opgebouwd in duidelijke filmpjes.

Je kan massa’s vragen stellen , mocht je aan iets twijfelen, of iets niet goed begrijpen. Sandrine is erg motiverend in haar antwoorden. In de zoomsessies vind ik ook dikwijls de motivatie door de reacties van de andere leden van de  groep, door hun werken te bekijken en te bespreken, of gewoon door naar elkaar te luisteren, wat hen bezig houdt op dat moment,…het zijn soms kleine dingen die je triggeren.

Sandrine houdt de oefeningen laagdrempelig ,waardoor alles heel toegankelijk wordt. Yes, we can! Dat geeft altijd moed. Gaandeweg ontdek je dan wat je beter ligt, of leer je je techniek verbeteren, of verken je nieuw schilder- en tekenmateriaal, ….

Het belangrijkste voor mij is dat je kan groeien in je eigen tempo. Je kan je helemaal vastbijten in iets, of juist van alles uitproberen, of gewoon even wat anders doen,…En niet te vergeten, misschien wel het allerbelangrijkste : het plezier dat je vindt in het creatief bezig zijn en in een visuele wereld te scheppen met beelden uit je hoofd . Dat is voor mij de echte drijfveer.

En dat is echt de verdienste van Sandrine; zij weet als geen ander de druk van de ketel te halen, en je te doen inzien dat jouw wereld die je schept op een blad papier nooit fout kan zijn, juist omdat het je eigen persoonlijke creatie is. ‘Have fun, geniet er van’ is de boodschap. En dat doe ik. Met dank aan onze lieve lesgeefster.

- Carmen Fernandez

‘Ik heb hier helemaal geen tijd voor.’
'Ik wil wel, maar ik kan niet tekenen.'
‘Velen zijn geroepen, weinigen zijn uitverkoren.’
‘Alles wordt tegenwoordig toch met de computer gedaan.’

Keer je dromen niet te snel de rug toe. Je eigen boek schrijven én illustreren: natuurlijk kan dat wel.
Moet je schrijven én illustreren als je tot een eigen kinderboek wil komen?

Nee, dat hoeft niet. Samenwerkingen kunnen zeer verrijkend zijn.
En toch spreekt het volledig zelf maken van een kinderboek wel tot de verbeelding. Want eigenlijk bouw je dan echt helemaal zelf je eigen wereld op. Dat is toch pure magie!

In deze opleiding richten we ons tot wie ervan droomt om zijn eigen verhalen te illustreren.
We richten ons hoofdzakelijk op manuele illustratietechnieken, maar je leert wel hoe je die digitaal kan bewerken en optimaliseren en hoe je eenvoudig een boek kan vormgeven.


In deze opleiding leer je onder andere:

 • Hoe je tot speelse, geloofwaardige personages kan komen

 • Hoe je personages kan tekenen in verschillende houdingen

 • Allerlei illustratietechnieken: van eenvoudig naar moeilijk

 • Hoe je tot een scriptboard komt voor een prentenboek

 • Hoe je een dummy kan maken

 • Hoe je een boek eenvoudig kan vormgeven

 • Op welke manieren je je boek kan uitgeven

 

Let wel: Dit is geen beginnerscursus tekenen.

Al een beetje kunnen tekenen is geen must maar wel een pluspunt. Je leert ook illustratieve technieken die je kan toepassen zonder tekenbasis. Maar als je echt wil leren tekenen, zal je dit mogelijks nog op andere manieren moeten leren.

Sandrine, is een lieve warme madam, een fantastische illustratrice en een heel goede en creatieve coach, die het beste op het gebied van verhaal en illustraties uit mij haalt.

Het enthousiasme, de oplossingen die ze aanbiedt telkens ik vastzit, de mogelijkheden die zij ziet in mijn kriebels, schetsen. Sandrine helpt me opnieuw een aantal technieken te ontdekken, de uitbreidingen en de bredere toepassingen daarvan. Ze heeft me terug aan het schetsen gekregen. Ik kan zo nog wel even doorgaan. Het allerbelangrijkste is gewoon dat ze je doet groeien in je kunnen en tips en antwoorden geeft waar je echt iets mee bent, uit eigen ervaring.

- Greet Willems

Clara 14.jpg
Na deze cursus

 

 • beschik je over de nodige vaardigheden om je eigen verhalen te illustreren:

  • je weet hoe je een personage kan bedenken en tot leven kan brengen

  • je weet welke illustraties je doelpubliek nodig heeft

  • je kan een goed evenwicht vinden tussen tekst en illustratie

  • je hebt een ruime ervaring in het werken met verschillende illustratieve technieken

  • ...

 • heb je een zicht op hoe je je boek zelf kan vormgeven

 • weet je op welke manier je je boek kan uitgeven

Ik ben zo blij dat ik, na de schrijfopleiding, de stap zette naar deze illustratieopleiding!

Ik was al een tijdje op zoek en hier, bij Sandrine, heb ik gevonden wat ik zocht. Sandrine legt rustig en duidelijk technieken in stapjes uit. De oefeningen zijn laagdrempelig én boeiend. Met  haar heldere, steunende feedback en extra oefeningen daagt ze mij uit om mijn grenzen op te zoeken en te verleggen. Ik kan niet wachten tot de volgende groeisessie. Het is een toffe groep. En ja, ondertussen durf ik al stiekem tegen mezelf zeggen dat meer en meer van mijn tekeningen op echte illustraties beginnen te lijken 😊.

- Wendy Caris

Wat krijg je?

 • Toegang tot de online modules op Teachable voor de levensduur van de opleiding, en al het materiaal is downloadbaar: video's, teksten, opdrachten, opnames van de groeisessies

 • Negen maanden lang toegang tot de online Groeisessies via Zoom (10 sessies, gemiddeld om de drie weken) waar al je vragen beantwoord worden, waar je ervaringen met anderen kan uitwisselen en waar je feedback krijgt op je oefeningen en illustraties

 • De mogelijkheid om voor dringende vragen contact op te nemen met Sandrine

wat moet ik al kunnen?

 • Je schrijft al (af en toe) kinderverhalen, die je graag zou willen illustreren (Let wel: in deze opleiding zullen we niet schrijven, alle aandacht gaat uit naar het illustreren van je verhalen)

 • Tekenervaring is niet nodig, maar kan een pluspunt zijn

 

Investering

 

 

950 € (inclusief 21% BTW)

De inhoud

 

Een gedetailleerd overzicht van de inhoud van de opleiding vind je hier.

Deze inhoud is niet statisch en zal steeds blijven groeien.

Sandrine zet je met concrete en korte instructies direct in de praktijk.

Ze laat je technieken en invalshoeken zien. Ze vertrek vanuit je eigen ideeen om die onmiddellijk uit te testen.

Je krijgt na een workshop bij Sandrine een besef dat je je eigen stijl mag volgen.
Alles gebeurt met de nodige openheid, oprechtheid en humor.

- Evi Bogaerts

Sandrine_illustreren.jpg

WIE is sandrine Lambert?

Sandrine vertelt:

'Als kind raakte ik geïnspireerd door mijn opa die in zijn eentje het parochieblad maakte. Hij schreef artikeltjes en maakte daar prachtige pentekeningen bij. Zijn teksten typte hij op een mechanische typemachine en de titels plaatste hij met sierlijke transferletters. Ik vond het fascinerend om de boekjes die hij zo maakte, en die door iedereen gelezen werden, te zien ontstaan.

Toen ik later Vrije Grafiek studeerde, zeiden mijn leraars dat ik iets moest doen met illustratie. En later, aan de normaalschool, schreef ik verhalen en gedichten die ik ook zelf illustreerde. Na mijn studies klopte ik met mijn gedichten en illustraties aan bij uitgeverij Clavis, zij brachten dan ook mijn eerste boek “Versjes op mijn buik” uit, een boek dat ik zelf schreef en illustreerde. Dit was het begin van een hele reeks eigen boeken, verhalen en liedjes die uitgegeven werden bij grote uitgeverijen als Clavis, Deltas, Die Keure en Averbode, en ook bij een aantal kleine uitgeverijen.

In 2013 begon ik ook met uitgeven in eigen beheer, en zo kwam mijn eigen uitgeverijtje Avondrood Boeken tot stand. Dit is wat ik het liefste doe: schrijven, tekenen, de opmaak verzorgen,… alles van begin tot einde, net zoals mijn opa het deed.

bottom of page