top of page
Search

Ik was doodsbang dat wat ik schreef waardeloos was


VANAVOND ALLERLAATSTE GRATIS MASTERCLASS 'JOUW KINDERBOEK DE WERELD IN'


Eergisteren ging ik op bezoek bij een vriend, lekker samen eten en zingen. We zingen vaker samen, altijd liedjes van anderen. Maar ik weet dat hij ook liedjes schrijft. En deze keer drong ik er sterk op aan dat hij een lied voor me zong dat hij zelf had geschreven. Schoorvoetend begon hij eraan. De onzekerheid was op zijn gezicht te lezen.

Ik zat met open mond te luisteren. Had hij zich hier altijd klein voor gehouden? Was hij hiervoor beschaamd? Wat een prachtig lied was het. Het zou zo een hit kunnen worden!


Maar ik begrijp het ook zo goed, want ik was net zo. Mijn grootste angst was dat wat ik schreef waardeloos was. Ik was als de dood dat mijn schrijversdroom gebakken lucht was.

Daarom begon ik er maar liever niet aan. Ik zei voortdurend dat ik geen tijd had om te schrijven, en dat ik ooit wel eens een boek zou schrijven. Lekker veilig voelde dat.


Maar ik voelde me er shit bij. Want ik was vooral bezig met vermijden van wat ik eigenlijk het leukste vond en het liefste wilde in mijn leven: schrijven. En mijn levenslust lekte meer en meer weg. Ik voelde me een mislukkeling, en dat was precies het gevoel dat ik wilde vermijden door NIET te schrijven. Tijd voor verandering, dacht ik op mijn 27ste. Ik nam de rigoureuze keuze er 100% voor te gaan, ik schreef een jaar lang elke dag, volgde alle schrijfcursussen die ik kon volgen en een jaar later had ik twee manuscripten klaar die binnen de week door uitgeverij de Eenhoorn werden geaccepteerd.


Ik heb ook verhalen geschreven die nooit gepubliceerd zijn. So what? Ik heb ook verhalen geschreven die door mijn uitgeefster zijn afgewezen, zelfs toen ik al vijf boeken had gepubliceerd. Wat ik toen deed? Ik rouwde even en ging aan de slag met mijn volgende verhaal. Dat is het groeiproces dat als schrijfster je hele leven doorgaat. Je geeft je over aan het creatieve proces, viert successen én mislukkingen (want die leren je zo veel) en blijft doorgaan.


Toen mijn vriend klaar was met zingen, was zijn hele uitstraling veranderd. Zijn ogen straalden, er was trots en kracht in te lezen. Hij zei: ik zal je een eigen lied doorsturen, dan kunnen we dat volgende keer samen zingen.


Yes! Dit soort dingen passioneren mij mateloos. Andere mensen door de angst heen bij hun creatieve blijdschap brengen. Dat ze die prachtige ruwe edelstenen in zichzelf naar boven halen en de moed en het doorzettingsvermogen vinden om ze te polijsten. En om ze daarna met de wereld te delen.


Daarom maakte ik een uitgebreide online training voor wie droomt van een eigen kinderboek. Nog tot zondag kun je je aanmelden, daarna gaan de deuren weer dicht. Welkom op dit grote avontuur! Genegen groet,  Agatha


Wil je even proeven?

Vanavond geef ik de ALLERLAATSTE gratis masterclass 'Jouw kinderboek de wereld in'.

Aanmelden kan nog, hier!

43 views0 comments
bottom of page